Hans Nonhebel - Engineer Werktuigbouwkunde – BOL - niveau 4

Hans Nonhebel: "Dit werk doe je nooit alleen"

05-03-2019

Hans kon tijdens zijn middelbare school moeilijk kiezen tussen bouw, metaal of elektro. Wat hij wel zeker wist, was dat het een technische opleiding ging worden. Met de opleiding Engineer Werktuigbouwkunde kan Hans later alle kanten op. Op dit moment ligt de focus van Hans op werken met metaal. 

“Tijdens de opleiding volgen we theorielessen, maar er gebeurt vooral veel in de praktijk. Binnen Technova hebben we meerdere praktijkruimten, waaronder een functionele metaalwerkplaats. Hier kunnen we alles van het vak metaalbewerken oefenen; waaronder draaien, frezen, kanten, lassen. Ook kunnen we hier gebruikmaken van CNC-draaibanken en freesmachines. 

Robotproject 

Favoriet bij alle studenten is het Robotproject in het tweede jaar. Tijdens dit project komen alle richtingen van de opleiding samen; van ontwerpen en programmeren tot aansluiten en aansturen. Hier komt het ook aan op teamwork. Samenwerken vormt een belangrijk deel van de opleiding, maar ga je ook overal in het vak tegenkomen. Dit werk doe je namelijk nooit in je eentje. 

Skills Heroes

Ik heb inmiddels twee keer meegedaan aan de mbo-vakwedstrijd ‘Skills Heroes’. Daarmee ben ik een keer derde geworden en onlangs eindigde ik op de tweede plaats. Het is zo’n leerzame ervaring. Je krijgt drie dagen lang uitdagende opdrachten, waarbij veel van de opleiding toegepast moet worden. Bij mij was dat technisch 3D-tekenen (CAD). Meedoen aan deze wedstrijd ervaar ik als een half jaar schoolervaring.

Baangarantie 110%

Werkervaring doe je uiteraard ook op tijdens de stages. Daar gebeurt het echte werk. Over het vinden van een stageplaats heb ik me nog geen zorgen hoeven maken. Stagebedrijven staan zelfs aan me te trekken. Ik word actief benaderd via LinkedIn en krijg veel aanbiedingen. Zo krijg ik extra’s aangeboden, waaronder cursussen of een contract. De baangarantie voor deze opleiding is 110%. 

Tekenkamer vs. werkplaats

Na de opleiding wil ik meteen aan het werk. Ik heb namelijk nog geen idee of ik elke dag achter een scherm in de tekenkamer wil zitten. Het liefst combineer ik computerwerk nu nog met werken in de werkplaats. Tijdens die eerste echte baan wil ik ontdekken wat mijn droombaan is. Ik heb liever een baan die ik echt leuk vind, dan een baan waarbij ik alleen maar veel geld verdien. Kom ik er achter dat bureauwerk goed bij mij past? Dan is een vervolgopleiding op het hbo ook nog altijd mogelijk.” 

Hans Nonhebel (19 jaar) | Opleiding: Engineer Werktuigbouwkunde – BOL - niveau 4 - leerjaar 4