Laura Davelaar "Bouw vind ik echt het allerleukste"

21-04-2022

Waarom ik voor Bouwkunde heb gekozen? Op mijn middelbare school kregen we al veel praktijklessen. Bouw vond ik echt het allerleukste. Daar wilde ik iets mee gaan doen. Zo ontdekte ik de mbo-opleidingen Bouwkunde. Het is een hele brede opleiding, waarmee je veel kanten op kunt.

Zo kun je op niveau 4 bijvoorbeeld kiezen voor de richting Werkvoorbereider Meubelindustrie, (Scheeps)interieurbouw, Werkvoorbereider Industrieel Produceren met Hout en Uitvoerder Bouw & Infra.

Op school wordt goed lesgegeven. De docenten zijn enthousiast, vertellen graag veel over het vak, zijn bereid om je te helpen en ze leggen veel uit. We hebben ongeveer 26 uur les in de week. Daarin zit ook praktijk. Zo maken we voor veel vakken opdrachten, maar we volgen ook keuzevakken als Bouw en Architectuur. Mijn favoriete vakken zijn bijvoorbeeld Bouwconstructies, Mechanica en Bouwmanagement. Op school hebben we twee grote praktijkruimten; een ruimte vol machines en een ruimte met werkbanken. Hier leren we veel. Zo hebben we bijvoorbeeld al eens kozijnen gemaakt, maar ook een kruk en een kastje.

Bij Bouwkunde zie je niet heel veel meiden in de klas. En ook tijdens stage zag ik vooral mannen in de bouw. Ze hielpen me wel goed en ik heb veel van hen geleerd in 10 weken tijd. Zo mocht ik bijvoorbeeld pannen leggen, gipsen, isoleren, voegen en helpen met een overkapping maken. Het eerste jaar moeten we dus echt de praktijk in, het tweede en derde jaar mag je ook 10 weken stage lopen op kantoor. Het vierde jaar loop je een volledig jaar stage.

Het liefst wil ik iets gaan doen als Constructeur. Dat betekent wel dat ik hierna nog een hbo-opleiding moet gaan doen. Misschien vind ik ook wel een baan, waarin ik naar dit vak kan groeien. Wie weet loop ik mijn stage volgend jaar al wel bij een constructeursbedrijf.

Reactie toevoegen