Media & ICT, Beeld & Geluid

Programmeren is echt mijn passie, al vanaf de middelbare school

04-08-2020

Tim Piers & Georgios Bozinopoulos volgen allebei een opleiding op de IT & Development afdeling. Tim als Software Developer met als uitstroomrichting Applicatie ontwikkelaar, Georgios als Expert IT Systems and Devices. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Waarom kozen jullie voor deze opleiding?

Tim: Programmeren is echt mijn passie, al vanaf de middelbare school. Ik maak hiermee dus van mijn hobby, mijn beroep. Als je dat ook hebt, dan is dit de perfecte opleiding voor jou!

Georgios: Als kind was ik al gefascineerd door de computer. Dat begon met spelletjes spelen en later ging ik structuren ontdekken. Ik begon bij vmbo TL-elektro, daarna versneld IT medewerker niveau 2, vervolgens versneld Allround Medewerker IT Systems and Devices niveau 3. Nu heb ik het eerste jaar overgeslagen van Expert IT Systems and Devices niveau 4 en hoop ik straks na 6 jaar mijn laatste mbo-diploma in ontvangst te nemen.

Je moet het écht leuk vinden om de hele dag te coderen en programmeren. Ook moet je kunnen werken met deadlines, want je moet op een bepaald moment jouw product opleveren.
Tip van Tim

Wat leer je op school?

Tim: Op school heb ik mooie kansen gekregen, zoals Skills Heroes. Daar moest ik in een beperkte tijd verschillende applicaties en sites maken. Dit was een uitdaging, maar het heeft veel raakvlakken met wat je op school en stage leert.

Georgios: In dit vak draait het om software, hardware en functionerende netwerken. Alles moet werken en onderling in verbinding kunnen staan. We werken veel met apparatuur, servers en een bedrijfsnetwerk en we leren meer over Linux. Ook troubleshooting krijgt veel aandacht op school. Niet gek, want in dit vak bedien je continu mensen.

Hoe is het op stage?

Tim: Stage vind ik het allerleukste én nuttig. Je leert er heel veel en die kennis kun je weer toepassen als je op school bent. Het leuke van dit werk is, dat je ergens naar toe werkt. Onderweg kom je altijd problemen tegen, maar het eindresultaat is altijd mooi en naar tevredenheid.

Georgios: School is de basis, maar de echte situaties kom je tegen in de praktijk. Daar moet je het zelf gaan regelen. Ik heb stage gelopen bij de helpdesk, maar ook voor particulieren en zakelijke klanten. Je krijgt veel vragen en juist leren communiceren is dan heel belangrijk. Je moet kunnen werken met deadlines en tegen hoge werkdruk kunnen.

Als je het vak elektro snapt, dan begrijp je dit ook. Dat geldt op niveau 2, maar ook op niveau 4. Ook moet je interesse hebben in computers en innovaties uit de branche willen volgen. Want anders loop je in dit vak snel achter.
Tip van Georgios

Wat verwachten jullie van de toekomst?

Tim: Ik heb het geluk dat ik na de opleiding bij mijn stageadres kan blijven werken als software developer. Doorstromen naar het hbo kan, maar je doet de meeste ervaring op in de praktijk. Na het mbo begin je al snel als junior, en kun je doorgroeien naar medior en senior.

Georgios: Het is met dit vak makkelijk om een baan te vinden. Er is nu al een ruim aanbod aan vacatures. Ik ben niet zo bang dat Artificial Intelligence (AI) straks mijn werk gaat overnemen. Er is altijd iemand nodig die een computerkaart moet verwisselen.

Reactie toevoegen