Marlinda, Sven, Fleur en Tyrell aan het sleutelen aan een auto op het Technova College in Ede. © Herman Stöver

De lokroep van het sleutelen aan auto's

20-02-2019

EDE - De Vallei-redactie van De Gelderlander zit deze week drie dagen op het Technova College in Ede. Een van de paradepaardjes van de MBO-opleiding is de afdeling motorvoertuigentechniek. En wat is er nu mooier dan aan auto's sleutelen, aldus Sven, Tyrell, Marlinda en Fleur.

Het viertal is eerstejaars student aan de Edese school. ,,Oldtimers zijn toch wel het mooist", vinden ze. ,,Dan ben je echt aan het sleutelen.” Marlinda: ,,Een motorblok uit elkaar halen of in elkaar zetten, het echte sleutelen, dat is mooi.” Hoewel een elektrische auto ook wel zijn charmes heeft. Tyrell: ,,Maar daar mogen wij nog niet aankomen in het eerste jaar, dat is te gevaarlijk. Er staat toch 400 volt op.” 

Niet dat het Technova College een elektrische auto heeft, maar dankzij de goede contacten met (garage)bedrijven staan er diverse sleutel- en oefenauto's op de school, waaronder ook een hybride auto. En kunnen leerlingen van het Technova op heel veel plekken terecht. Dat komt omdat teamleider motorvoertuigentechniek Tineke Tool in de afgelopen 37 jaar veel contacten heeft opgebouwd. ,,Leerlingen komen uit een groot gebied, tot aan Arnhem en de Betuwe toe. En we werken samen met garages in een groot gebied.” 

Eigen raceteam

Bijzonder aan de school is dat ze een eigen raceteam hebben, opgericht door docenten om excellente studenten meer uitdaging te geven tijdens hun opleiding. Een mooie manier om nog beter de fijne kneepjes van het monteursvak te leren. Verandert het vak? Tool: ,,Automonteurs krijgen steeds minder vieze handen, de monteur van de toekomst is een ICT’er.”

bron: de Gelderlander

technova college racing facebook

Technova College Racing

Benieuwd wat ze doen met het raceteam?

Bekijk het hier!