opening_technova_college_ede.jpg

Technova College viert opening innovatief schoolgebouw voor technische mbo-opleidingen

19-10-2018

EDE- Een nieuw gebouw en een nieuwe naam waren aanleiding voor een groot openingsfeest op donderdag 18 oktober aan de Bovenbuurtweg. Medewerkers en toekomstige vakhelden presenteerden een technisch hoogwaardig gebouw voor eigentijds techniekonderwijs. Goede faciliteiten bieden is één, maar door het grote tekort aan technisch goed geschoold personeel vindt de school een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven cruciaal, om vraag en aanbod sluitend te krijgen. 

Vakmensen voor de technieksector moeten we wél opleiden!

Tech Hub 

De nieuwe huisvesting van Technova College is toegerust op het onderwijs van deze tijd, met faciliteiten zoals een collegetheater en fotostudio’s voor de afdeling beeld & geluid, werk- en open leerruimtes voor ICT-opleidingen en moderne werkplaatsen voor Bouwkunde, Mechatronica en Motorvoertuigentechniek. Uniek in het gebouw is de Tech Hub, die met 1000 m2 plaats biedt aan samenwerkingsprojecten met bedrijven. “De meeste innovaties ontwikkelen zich op de werkplaats”, zegt Jan Jacob van Dijk, voorzitter College van Bestuur van COG, de stichting waar Technova College onderdeel van uitmaakt. “Ons nieuwe gebouw is een innovatieve hub, waar we mbo’ers niet alleen kennis, maar vooral vaardigheden aanreiken waarmee ze tot innovaties komen. Dit kunnen we niet alleen, we hebben onze bedrijfspartners bikkelhard nodig”, aldus Van Dijk.

Noodzaak goed techniekonderwijs 

Gastspreker Doekle Terpstra, aanjager Techniekpact 2020 en voorzitter Uneto VNI, kent de schreeuw van werkgevers in de technieksector als geen ander. Terpstra hield een pleidooi voor de urgentie van goed techniekonderwijs: “In de technieksector liggen de banen voor het oprapen voor iedereen die de handen uit de mouwen wil steken en over een innovatieve, ambitieuze en klantgerichte mentaliteit beschikt. Die vakmensen moeten we wél opleiden”. 

Over Technova College 

Per 1 augustus 2018 hebben de technische opleidingen van ROC A12 het nieuwe techniekgebouw betrokken onder de naam Technova College. De mbo-school verzorgt diverse technische opleidingen aan ca. 1800 studenten. Zij worden opgeleid tot vakhelden. Echte technische en creatieve vakmensen, die in toenemende mate waarde toevoegen aan een maatschappij die volledig draait op technologie. Het duurzame en energieneutrale schoolgebouw is een ontwerp van Cepezed Architecten. Consortium Team techINnova, een initiatief van drie Edese bouwbedrijven, heeft de bouw gerealiseerd.  

Bijschrift fotografie: In een verrassende openingsshow in samenwerking met studenten Mechatronica en Beeld & Geluid, verrichtten zelf geconstrueerde robots een stijlvolle opening van het nieuwe techniekgebouw.