Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

opleiden van medewerkers in de installatietechniek? laten we het anders gaan doen!

Op Technova College kunnen medewerkers en zij-instromers in de installatietechniek sinds kort de opleiding (eerste) monteur elektrotechnische installaties flexibel en online volgen. Afhankelijk van de behoefte is het ook mogelijk om losse modules te volgen. De lessen worden in eerste instantie aangeboden voor de de derde leerweg, maar kunnen ook voor reguliere BOL- en BBL-lessen worden gebruikt. Voordeel bij de derde leerweg is dat er geen urennorm is, waardoor de opleiding sneller doorlopen kan worden. Daarnaast is de opleiding flexibel en online, je bepaald zelf waar en wanneer je de lessen volgt. Bij het volgen van de totale opleiding is er een officieel mbo-diploma als resultaat.

maandag 20 november 2023

Bernard Meijer, docent metaalelektro bij Technova College was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het lesprogramma. Hij is trots op wijze waarop het lesmateriaal in samenwerking met het Spring Instituut is ontwikkeld.

Kennis en ervaring uit het docententeam is samengebracht in een interactieve, online leeromgeving. Studenten kunnen hier zelfstandig mee aan de slag. Doordat er gebruik is gemaakt van afwisselende leermethoden, digitale tools en korte teksten blijft de student geconcentreerd. Bedrijven werkten mee en delen in video's hun kennis. Van modules over buis-, huis-, kabelinstallaties en smart-living tot keuzedelen over laadpunten en duurzaam vakmanschap, hierbij is ruime aandacht voor zonnestroomsystemen. Al met al resulteert dit in mooi, inspirerend en actueel lesmateriaal. 

β€œEr is goed nagedacht over de inhoud van de lessen en aansluiting van theorie en praktijk”

Omdat de student zelf bepaalt wanneer en waar de lessen worden gevolgd, vraagt dit vanuit de docent een andere begeleiding. Via de digitale leeromgeving kunnen vragen worden gesteld en er is een vaste docent beschikbaar die de studenten begeleidt. β€œDat betekent minder fysieke begeleiding dan we gewend zijn”, geeft Bernard aan.

β€œAls student heb je zelf de regie en bepaal je zelf in welk tempo je studeert”
bernardmeijer1

Bernard ziet een groot voordeel in de flexibiliteit van de lessen. β€œDit geeft medewerkers uit de installatietechniek de kans om zelf te bepalen waar en wanneer zij de lessen willen volgen. Daarmee is het beter inpasbaar in de drukke werk- en privΓ© agenda. We werken met losse modules, zodat studenten alleen de onderwerpen volgen waar zij behoefte aan hebben. Met zo'n module ben je ongeveer 40 uren bezig. En wil je toch een mbo-diploma en de gehele mbo-opleiding volgen, dan kan dat. Dan volg je naast de modules ook de keuzedelen en generieke vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap en sluit je af met het examen. Dat vraagt natuurlijk wel wat discipline, maar uiteindelijk heb je dan wel een mbo-diploma.”

Bernard vond het leuk om op een andere manier met onderwijsontwikkeling bezig te zijn. β€œDeze kennis neem je ook mee bij het reguliere lesprogramma. Wel was het een tijdrovende klus en kwamen er behoorlijk veel organisatorische zaken bij kijken. Nu is het tijd om medewerkers en zij-instromers uit de installatietechniek via deze vernieuwende route op te leiden. Goed opgeleide vakmensen in de installatietechniek, we gaan ervoor!"

Meer info b.meijer@roca12.nl

Monteur elektrotechnische installaties (3e leerweg/LLO) - Ede | Technova College 

Eerste monteur elektrotechnische installaties (3e leerweg/LLO) - Ede | Technova College