Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Mbo-onderwijs

WAT IS MBO?

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op de middelbare school en leidt studenten op tot goed gekwalificeerde beroepsbeoefenaars.

Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo. Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen.

NIVEAUS

Het mbo-onderwijs kent vier niveaus, waarbij voor elk niveau andere toelatingseisen gelden. We onderscheiden de volgende niveaus:

  • Niveau 1; Entree-opleiding – duur 1 jaar
  • Niveau 2: Basisberoepsopleiding – duur 1 tot 2 jaar
  • Niveau 3: Vakopleiding – duur 3 jaar
  • Niveau 4: Middenkaderopleiding – duur 3 tot 4 jaar

TOELATINGSEISEN

Voor de verschillende niveaus worden toelatingseisen gehanteerd. Welke eisen gesteld worden, lees je hier.Β Β 

WERKEN EN LEREN

Mbo-studenten combineren school met stages in de praktijk. Dit gebeurt via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij de BOL zit de student het grootste deel van de opleiding op school. Bij een BBL-opleiding werkt een leerling in een bedrijf en volgt 1 of 2 dagen per week school. Lees meer over de verschillen tussen BOL en BBL op onze informatiepagina over BOL en BBL-onderwijs.

REGIONALE OPLEIDINGSCENTRA (ROC’S), AGRARISCHE OPLEIDINGSCENTRA (AOC’S) EN VAKSCHOLEN

Het mbo-onderwijs wordt verzorgd door Regionale opleidingencentra (roc's), agrarische opleidingscentra (aoc’s) en vakscholen. Er zijn ook particuliere instellingen die mbo-opleidingen aanbieden. Deze instellingen krijgen geen geld van de overheid. De kosten voor studenten kunnen daardoor hoger zijn.

  • Entree-opleidingen (niveau 1) - de leerling voldoet niet aan de vooropleidingseisen voor toelating tot een opleiding op niveau 1, 2 of 3; - de leerling is op 1 augustus minimaal 16 jaar
  • Basisberoepsopleiding (niveau 2) - basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo); - theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma; Β - gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma; - je hebt een bewijs dat u de eerste drie leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg heeft doorlopen; - je hebt in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriΓ«le regeling; - een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.
  • Vakopleiding (niveau 3) of middenkaderopleiding (niveau 4) - kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo; - theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo; Β - gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo; Β - je hebt een bewijs dat u de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg heeft doorlopen; - je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriΓ«le regeling. Β 
  • Specialistenopleiding (niveau 4) Om de specialistenopleiding te volgen, heb je een diploma nodig van de vakopleiding (niveau 3), voor hetzelfde beroep of dezelfde richting. Β 
  • Roc’s hebben een breed opleidingenaanbod voor verschillende beroepssectoren.
  • Aoc’s leiden op voor beroepen in de groene sector, bijvoorbeeld als hovenier.
  • Vakscholen verzorgen opleidingen voor een bijzonder beroepenveld, bijvoorbeeld in het havenbedrijf.Β