Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

av-specialist

Je moet visueel ingesteld, creatief, sociaal en flexibel zijn om van deze opleiding een succes te maken. Werk je ook nog eens graag samen met anderen aan een mooi eindproduct? Dan is deze mbo-vakopleiding tot AV-specialist jouw toekomst!

AV-specialist

DEZE OPLEIDING IS ECHT IETS VOOR JOU ALS JE:

 • visueel, creatief, flexibel en praktisch bent ingesteld;
 • makkelijk contacten legt;
 • goed kunt organiseren en plannen;
 • graag in teamverband werkt.

OVER DE OPLEIDING AV-SPECIALIST

Tijdens de opleiding ontwikkel jij je tot vakheld voor het beroep cameraman, editor en geluids-, licht- & beeldtechnicus. Je wordt professioneel opgeleid door docenten met veel praktijkervaring. In het eerste jaar leg je een goede basis met audiovisuele praktijkopdrachten, waarbij aspecten als compositie, sfeer, licht en kleur aan de orde komen. 

Tijdens de opleiding ga je voltijd naar school en loop je drie keer een half jaar stage bij gerenommeerde audiovisuele bedrijven. Ook leer je tijdens deze AV-opleiding omgaan met softwarepakketten die nodig zijn om een videoproductie te kunnen maken. Denk aan AVID en Photoshop. 

In de theorielessen leer je alle competenties binnen het audiovisuele vak beheersen:

 • videocommunicatie
 • drama
 • videotechniek
 • filmanalyse
 • videoproductie
 • Engels
 • Nederlands

Binnen deze opleiding wordt ook veel aandacht besteed aan beeld-, licht- en geluidstechniek, zodat je als allround AV-specialist aan de slag kunt. Het is eigenlijk een filmopleiding, audio engineer opleiding, audiovisueel opleiding, geluidstechnicus opleiding en cameraman opleiding in één.

JOUW CARRIÈRE ALS AV-SPECIALIST

Met het diploma van AV-specialist op zak, kun je aan de slag bij audiovisuele bedrijven. Ook kun je als freelancer aan de slag met je eigen materialen en faciliteiten. Binnen het werkterrein van de audiovisueel specialist kan het accent op één vakgebied liggen. Ook een combinatie van licht, geluid, beeld, camera- of montagewerk komt steeds vaker voor. Na deze AV-specialist mbo opleiding kun je doorstuderen aan het hbo, bijvoorbeeld op de Filmacademie of een Hogeschool voor de kunsten.

Opleiding tot cameraman of cameravrouw

Als cameraman of cameravrouw ben je een AV-specialist die een verhaal vertelt met beelden. Dit beroep is inhoudelijk en technisch. Jij leert de professionele videocamera op de juiste wijze bedienen en zorgt dat het beeld de bedoelde impact heeft. Een mooie compositie, camerabeweging en beelduitsnede zijn de belangrijkste aandachtspunten. Bij toekomstig studiowerk krijg je instructies van een regisseur. Jij leert de juiste camera-instellingen bepalen voor een inhoudelijk mooi shot. Je raakt bedreven in het werken met licht om sfeer, kleur en vormgeving van het beeld te bepalen. Tijdens de opleiding werk je aan sociale vaardigheden, want de kans is groot dat jij in de toekomst als freelancer aan de slag gaat.

Opleiding tot video-editor

Word je video-editor, dan zorg je voor de montage van het beeldverhaal. De editor gaat aan de slag met de ruwe beelden die zijn gemaakt door de cameraman. Tijdens de opleiding leer je een logisch verhaal te β€˜editen’ voor de kijker. Dit doe je door de beelden achter elkaar te zetten met gevoel voor shotlengte, timing en beeldritme. In de praktijk werk je samen met de regisseur of verslaggever en wordt de inhoud van de videoproductie bepaald. De kwaliteit van audio is een belangrijk onderdeel van de montage. 

Je krijgt gevoel voor de spanningsopbouw door middel van beeld en geluid in de montage. Kennis van software en digitale technieken is noodzakelijk om storingen op te kunnen lossen in de montageset. Dit leer je als AV-specialist dan ook tijdens je opleiding.

WAAROM DEZE OPLEIDING BIJ TECHNOVA COLLEGE VOLGEN?

Op Technova College in Ede leiden we de technische en creatieve vakmensen op die nu en in de toekomst nodig zijn. Mensen die een cruciale schakel vormen in de maatschappij van morgen. Op een hypermoderne, bruisende school word je door gepassioneerde docenten en medewerkers vakkundig naar je toekomst als vakheld begeleid.

 • kleinschalige structuur, ongedwongen sfeer
 • fijne mix van theorie en praktijk
 • een vak waar de maatschappij om vraagt
 • groot netwerk in het bedrijfsleven

LEERMIDDELEN

Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.

Meeloopdagen

Nieuwsgierig hoe het is om bij Technova College te studeren? Loop een dagje mee!

Meer informatie

Open dagen

Benieuwd naar onze open dagen? Klik hier voor meer informatie.

Meer info