Opleidingen

Technisch Specialist voertuigen en mobiele werktuigen (BBL) - Ede

Aanmelden

Iets voor jou?

Ben jij die technisch specialist voor personenauto’s en bedrijfsauto’s die op zoek gaat naar de oplossing bij een storing? Jij bent klantvriendelijk, kunt goed analyseren, hebt technisch inzicht en durft de leiding te nemen.

Over de opleiding technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Wat leer je?

Je leert als technisch specialist voor personenauto’s en bedrijfsauto’s hoe je complexe mechanische en elektrotechnische storingen op kunt sporen en hoe je deze op kunt lossen. Je maakt je de systeemkennis eigen, die je nodig hebt voor dit beroep. Je leert werken met meet- en andere specialistische apparatuur.

Tijdens de praktijklessen in onze werkplaats word je goed voorbereid op de toekomst. Zo leer je naast brandstofmotoren al veel werken met elektrische aandrijvingen (waterstof en batterij), netwerksystemen in voertuigen, maar ook meer over voertuighulpsystemen (camera’s en radarsystemen) tot autonoom rijden. 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Ook leer je duidelijk communiceren, mondeling en via e-mail, omdat je veel contact hebt met de klant.

Jouw carrière als technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

Na deze opleiding kun je aan de slag bij de kleine autodealer en grote merkdealers (een klein of groot mechanisatiebedrijf) Daar stel je diagnoses aan motoren van personenauto’s of bedrijfsauto’s. Je voert complexere reparaties uit en monteert elektronische onderdelen. Je geeft advies en voert overleg met de klant.
Ook verdeel je de taken en verzorg je de planning. Je bent op de hoogte van alle ontwikkelingen, werkt volgens de milieu- en veiligheidseisen, maar je houdt ook de kosten in de gaten. 

Wanneer word je toegelaten?

In het algemeen kun je de opleiding starten met:

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kijk altijd op de website van de school om te weten hoe de toelating geregeld is.

Doorleren?

Met deze opleiding kun je doorstromen naar het hbo.